Saül Gordillo és el nou director del grup d’emissores de Catalunya Ràdio

Jo vaig tard (estic d’exàmens) i tothom n’ha parlat ja molt. Aquí teniu l’entrada que va fer ell mateix al seu blog ahir dissabte. Aquí, la notícia oficial del nomenament, a la web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. I aquí la notícia publicada al diari Ara, i a El Periódico. En el poc probable cas que algú no sabés la notícia, o no sabés qui és Saül Gordillo, un cop visitats tots aquests enllaços haurà fet un mini- màster, i encara té l’opció de seguir buscant a google.

També és interessant veure i escoltar l’entrevista que li va fer Mònica Terribas al programa El matí de Catalunya Ràdio. Més que una entrevista, s’ha de dir, és un espai de presentació oficial i declaració d’intencions. Diu que com a nou responsable de l’emissora vol “aprofundir a la manera d’arribar a nous públics, d’arribar-hi de manera diferent, per canals nous, de manera més atractiva”. Com no deu voler espantar ningú, afegeix: “reinventar-nos sent molt fidels al que ha fet aquesta casa i ha fet el conjunt de la Corporació durant tots aquests anys d’èxit”

Saül Gordillo és militant del periodisme 2.0. L’any 2010, a una entrevista al diari ABC deia:

“yo dirijo una agencia de noticias en Cataluña (l’Agència Catalana de Notícies), donde todos los profesionales dominan el texto, el audio, el vídeo y la fotografia. Años atrás los compañeros se reían en las ruedas de prensa. Ahora, son envidiados por su alta polivalencia y porque se han ganado el respeto haciendo buen periodismo, información útil para casi 300 medios clientes (radios, televisiones, periódicos, impresos y digitales)“

Sota el seu lideratge el Periódico ha fet el procés valent i necessari de passar al “web first”, i lògicament, el pas endavant de limitar l’accès gratuït a l’edició digital. També ha creat grans i potents llaços amb els lectors. La secció “entre tots” @EPentretodos  , un espai de cartes al director ampliat, n’és exemple.

No ha estat un procés fàcil i fluid. Ho explica ell mateix molt bé a la xerrada que va fer en el marc de les jornades organitzades per Digital Granollers l’octubre de 2014

Presteu especial atenció al que diu entre els minuts set i vuit. Jo en sóc molt fan. I si teniu temps, recomano veure el vídeo de la xerrada sencer, amb les intervencions de Carles Capdevila (Diari Ara), Roger Palà (Sentit Crític) i Salvador Cot (en aquell moment al Nació Digital, i actualment a El Món).

Saül Gordillo no només és militant del periodisme 2.0. També és un creient de “la marca personal”. A una xerrada que ens va fer com a professor convidat al taller de periodisme digital que imparteix Isaac Salvatierra a Tallers Radiofònics, ens va recomanar que no descuidéssim la nostra presència a les xarxes, sempre sent conscients que cada una d’elles té un públic i un sentit diferent, i que així s’han de gestionar. Ell té perfil a twitter, Linkedin,Facebook, Google+, Instagram, Flickr, Tumblr i a Foursquare. Igualment manté actualitzat el seu blog personal, per més que els darrers anys ha publicat regularment a El Periódico i a altres mitjans. El seu rànquing de periodistes, opinadors i comunicadors catalans és bastant famós. Al juliol de 2015 ell hi ocupava el lloc 107, amb un total de 21448 seguidors a twitter i una puntuació a klout de 74. Avui té 23450 seguidors (+2001) i 78 punts klout.

I a què ve tot aquest resum de virtuts digitals? Doncs ve a què personalment em sembla important, destacable. La relació entre mitjans de comunicació i internet, la democratització de la informació, la conversa entre els mitjans i el seu públic, són temes que estic treballant gairebé cada semestre des que vaig començar a estudiar el Grau. Hi ha alguns altres devots digitals al capdavant de mitjans “grans”, però són minoria. A mi em sembla molt bona notícia que algú com Saül Gordillo dirigeixi les emissores públiques catalanes. La ràdio sempre ha estat un mitjà de comunicació capacitat i interessat per interactuar amb el seu públic de manera immediata. Internet no ha fet més que obrir altres vies per aquesta comunicació. A Catalunya Ràdio (i a Catalunya Informació, Catalunya Música i iCAT.cat)  l’ús que els diferents programes en fan d’aquests canals és força desigual. Hi ha feina a fer. I si es fa bé, es guanyaran audiències.

Una altra virtut que li reconec al senyor Gordillo és la seva actitud obertament crítica. Es fa evident al vídeo que he enllaçat, i va ser també evident a les xerrades que ens va fer als alumnes del BarrinaLab. Espero molt que el seu nou i important càrrec no el faci sentir que ha de rebaixar el to, o ser més contingut. Personalment, l’enyoraria.

No m’oblido del que és el més important: La qualitat de la informació que rebrem els oients a partir d’ara. Però com pensar en negatiu resulta molt més cansat que ser optimista, m’estimo més donar per fet que Saül Gordillo ho farà molt bé. I si no és així, ja en parlarem.

 

(La fotografia l’he agafada del seu compte d’Instagram, i l’autor és Tino Valduvieco)

Anuncis